In gesprek met de Rabobank over hoe Ekowood Houses de woningbouw in Nederland willen verduurzamen.

Ekowood Houses wil de woningbouw verduurzamen. Het bedrijf gebruik hout als bouw- én isolatiemateriaal en ziet in bamboe én een circulair droogstapelsysteem van bakstenen de oplossing voor duurzame gevelbekleding. De CO2-besparing blijkt verbluffend hoog. "We willen snel een top 3-speler worden in deze markt."

In Scandinavië, België en Duitsland is houtbouw al heel lang de normaalste zaak van de wereld. Ons land loopt op dit gebied nog altijd een beetje achter. Slechts 3% van de nieuwe huizen is van hout. Staal, kalkzandsteen en beton zijn in de bouw nog altijd de meest dominante grondstoffen.

Daar wil Ekowood Houses verandering in brengen. Het bedrijf biedt een biobased en circulair woonconcept, dat prefab in de Ekowood Fabriek in Nederland wordt gemaakt. Dit brengt de CO2-uitstoot bij nieuwbouw fors naar beneden. De bouw van een reguliere woning zorgt gemiddeld voor 330 kilogram CO2-uitstoot per vierkante meter. De biobased woningen van Ekowood Houses zijn tot 60% minder vervuilend.

Duurzaam isoleren, duurzaam verwarmen
"Het hout wat wij gebruiken komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa", vertelt commercieel directeur Maurits van der Woude . "Leg een stuk hout en beton in een weiland. Na tien jaar is het hout opgenomen door de natuur en ligt het beton er nog steeds. Dit vind ik de meest simpele manier om uit te leggen waarom bouwen met hout een stuk duurzamer is."

Hij vervolgt zijn verhaal: "De binnenwand die we gebruiken, kun je zien als een soort doos die we volblazen met houtvezel. Dat geeft de woning een warme jas, met een Rc -isolatiewaarde van bijna 8 (isolerend vermogen van de bouwconstructie). Door dit damp-open systeem is de luchtvochtigheid ook stabiel en hebben de woningen een gezond binnenklimaat." De woningen worden gasloos opgeleverd. Verwarmen gebeurt door middel van infrarood. "Door het gebruik van stralingswarmte kunnen bewoners de ruimtetemperatuur lager zetten, zonder dat dit ten kosten gaat van wooncomfort ", zegt Van der Woude.

Een flinke omzetgroei
Met dit concept wil Ekowood Houses de komende jaren snel opschalen. Van 100 woningen in 2023, naar 250 het jaar erop. Voor 2030 verwacht het bedrijf te kunnen doorstoten naar een top-3 notering in de markt voor biobased woningen. Nu draait de fabriek nog op éen ploegendienst waarmee 300 woningen worden gemaakt, maar uitbreiding naar is twee shifts is mogelijk. De omzetprognoses laten voor de komende jaren dan ook een flinke stijging zien. "Van € 30 miljoen in 2023 naar € 60 miljoen in 2024. "Dat zijn groeipercentages die je momenteel vrijwel nergens anders in de bouwsector ziet, aldus mede-oprichter Martijn van Toor.

De aanvangsinvestering
Opdrachtgevers van Ekowood Houses zijn onder meer woningcorporaties en grote beleggingsfondsen, waaronder BPD Woningfonds. Het zijn de koplopers in een markt die als redelijk traditioneel bekend staat. "Onbekend maakt onbemind, zeggen wij. Er wordt door opdrachtgevers nog te weinig om biobased woningen gevraagd", zegt Van Toor. Mogelijk hikken zij tegen de aanvangsinvestering aan. Die is iets hoger dan voor een reguliere woning, gemiddeld zo'n 5 procent.

"Daartegenover staan veel voordelen", benadrukt zijn collega Van der Woude. "Minder onderhoudskosten en extra woongenot bijvoorbeeld. Beleggers en investeerders kunnen bovendien profiteren van de MIA, een duurzame subsidie waarmee de kosten uiteindelijk lager uitvallen. Bovendien valt de Total Cost of Ownership tijdens de exploitatieperiode lager uit."

Lees verder over 'Toekomstbestendig ondernemen doe je samen' op de website van Rabobank >>

 

©Rabobank

+
Bouwplaats Ekowood Houses in nieuwe Rabobank merkcampagne