Houten woningen: duurzaam en comfortabel

Geplaatst op 20 april 2022


Wist je dat houten woningen duurzaam en comfortabel zijn? Bouwen met hout is in Nederland minder gebruikelijk, maar dit wordt steeds populairder, en dat is niet voor niets!

houten woningen zijn duurzaam en comfortabel houten woningen zijn duurzaam en comfortabel

Houtbouw is duurzame bouw. Houten woningen hebben namelijk als groot voordeel dat het hout CO² opslaat en tijdens het gebruik ook vasthoudt. Pas als de woning zou worden afgebroken, komt deze CO² vrij. Dat staat in schil contrast met cementproductie waarbij juist veel CO² vrijkomt tijdens het bouwproces. Hout is bovendien een onuitputtelijke bron. Het hout wat wij gebruiken voor onze woningen komt uit duurzaam beheerde bossen uit Europa. Hier is geen sprake van roofbouw. Voor iedere gekapte boom geldt een terugplant-verplichting.

Brandveilig
Houten woningen zijn ook brandveilig. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar een CLT-gebouw kan uiteindelijk brandveiliger zijn dan een gebouw van beton, zegt de Britse architect Andrew Waugh. Deze architect ontwierp in 2008 het eerste houten gebouw van negen verdiepingen van het Verenigd Koninkrijk.

Biobased en circulair
Naast hout gebruiken we voor onze woningen zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen zoals bamboe hout en een circulair droogstapelsysteem van bakstenen als gevel afwerking.

Energiezuinig
Houtbouw betekent ook een aanzienlijke besparing op het gebied van isolatie doordat houtvezels een hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor zijn er minimale installaties in de woning nodig die bovendien eenvoudig te bedienen zijn en nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. En niet onbelangrijk; door de hoogwaardige zonnepanelen op het dak is de energierekening te verwaarlozen! Dat is goed nieuws in tijden dat de energiekosten alleen maar stijgen.

Gezond woonklimaat
Hout heeft een gunstig effect op het woonklimaat. Uniek is de damp-open constructie van onze woningen. Deze wanden ademen en reguleren de vochthuishouding op een natuurlijke manier, wat  een stabiele luchtvochtigheid en geen condensvorming geeft. Door de verwarming met infrarood panelen zijn er minder luchtbewegingen en stof. Het is aangetoond dat onze woningen hierdoor een zeer gezond en plezierig binnenklimaat hebben.  

Bekijk ook het artikel en film waarin architect Nicole Cloudt vertelt over de vele voordelen van houtbouw >>

+
-- VACATURE ALERT -- Wij zijn op zoek naar collega's, wil je ook bij Ekowood Houses werken? Bekijk dan onze vacatures!