Infrarood verwarming: wat is het en hoe werkt het nu precies?

Geplaatst op 07 juni 2022


Alle ins en outs over infrarood verwarming.

infrarood verwarming infrarood verwarming

In de duurzame houtbouw woningen van Ekowood Houses wordt infrarood verwarming toegepast. Deze woningen zijn goed geïsoleerd door de hoge isolatiewaarde van houtvezels. Hierdoor is de energievraag voor verwarming laag, waardoor een installatie op basis van infrarood goed past en eenvoudig is.

Wat is infrarood verwarming?
Bij infrarood verwarming komt de warmtestraling direct van de bron (vloerverwarming of paneel). We ervaren deze warmte als een ontspannende warmte en het geeft ons een behaaglijk gevoel. De warmtestraling verwarmt niet de lucht, maar direct de objecten in de ruimte, zoals meubels, wanden en personen. Die nemen de warmte op en geven dit ook weer af. Dat bij elkaar zorgt voor het comfortabele binnenklimaat en is er minder energie nodig voor het benodigde comfort. In de praktijk blijkt zelfs dat de thermostaat enkele graden lager kan staan dan bij traditionele verwarming voor een vergelijkbaar comfort.

Gezond woonklimaat
Infrarood verwarming is gezond doordat de lucht niet opgewarmd wordt. Hierdoor is er geen luchtverplaatsing waardoor stof niet circuleert en de lucht dus schoner blijft. Ook blijft de luchtvochtigheid beter op peil, waardoor er minder kans is op schimmels of huisstofmijt. De lucht voelt niet drukkend of benauwd aan. De combinatie van houtbouw met infrarood verwarming is helemaal ideaal. Deze dampopen goed geïsoleerde bouw is kenmerkend voor een vochtregulerend en ademend binnenklimaat. Dit is een bewezen gezond en prettig leefklimaat!

Hoe snel reageert de verwarming?
De verwarming heeft een snelle reactietijd, waardoor deze alleen aan hoeft te staan als er in de ruimte geleefd wordt of kort voordat de ruimte gebruikt wordt. Per ruimte kun je met een (programmeerbare) thermostaat de temperatuur regelen.

Eenvoudig en onderhoudsvrij
Bij infrarood(vloer)verwarming ontbreken radiatoren, energie verliezende buizen of bewegende delen. De verwarming is onderhoudsvrij en neemt weinig ruimte in beslag. Bovendien is het systeem geluidloos en staat het alleen aan als er verwarmd wordt.

Vloerbedekkingen
Vrijwel alle vloerbedekkingen zoals keramische tegels, PVC of Marmoleum zijn geschikt om bij infrarood vloerverwarming te gebruiken. Ook een parketvloer op basis van een multiplank is mogelijk.

+
-- VACATURE ALERT -- Wij zijn op zoek naar collega's, wil je ook bij Ekowood Houses werken? Bekijk dan onze vacatures!